Hemsida Frågor och svar

Frågor och svar

Användning
 • Kan Harvey Maria golv användas i badrum?

  I Sverige är Harvey Marias golv inte godkända att använda utan ett tätskikt enligt svensk våtrumsstandard. Golven är vattentäta och har halkskydd, varför de ytmässigt fungerar även om något godkännande som tätskikt ännu inte finns. Så använd ett godkänt tätskikt under, eller gör en minirenovering genom att lägga Harvey Marias golv ovanpå ett befintligt golv med godkänt tätskikt. 

 • Är golven kompatibla med golvvärme?

  Absolut, samtliga Harvey Marias golv fungerar utmärkt med golvvärme under. Den rekommenderade maximumtemperaturen för golvvärme är 27°C. Vid elektriska system/värmemattor bör man säkerställa genom att fråga tillverkaren om de kan användas ihop med vinylgolv. Värmesystemet bör läggas i lämplig fiberförstärkt avjämningsmassa/golvmassa ovanpå underlag (av spånskivor eller betong) tillrett med ett andra avjämningsskikt med tjocklek enligt tillverkarens anvisningar som garanterar korrekt isolering. Vid golvvärmerör som installeras i betong bör man göra ytan slät och applicera ett lämpligt skikt av avjämningsmassa med en tjocklek på minst 4mm.  

  Golvvärme bör stängas av minst 48 timmar före golvinstallationen, efteråt ska golvvärmetemperaturen höjas gradvis till måltemperaturen under 7 dagar efter installationen.

 • I vilka rum kan man inte installera Harvey Maria golv?

  Alla våra golv kan installeras på plana ytor i såväl bostäder som kommersiella lokaler. Vad gäller badrum och våtutrymmen, se svar ovan. Vi får dock ofta frågor om alternativa användningar – tveka inte att kontakta oss om du vill få mer information. Det finns till exempel vissa temperaturbegränsningar som måste beaktas – rådfråga oss först ifall rummet blir mycket varmt eller kallt.

 • Kommer färgen på plattorna att vara identisk som på provet eller min tidigare beställning?

  Vi vill framhålla att det kan förekomma små skillnader mellan färgnyanser i olika tillverkningspartier (“Batch”) av golv. Ditt prov kan komma ur ett annat parti än hela beställningen, varför du bör kontrollera att färgen är den rätta innan du installerar golvet. Om du gör en tilläggsbeställning bör du alltid ange partinummer (“Batch no.”) på golvet du redan har om du vill att den nya beställningen ska matcha dem. Vi kan inte garantera att tilläggsbeställningar kommer från samma tillverkningsparti, men gör vårt bästa.

 • Är golven tillgängliga i rullar?

  De flesta av våra produkter är i form av plattor som är mycket mer hållbara än traditionella linoleum- eller vinylgolv i rullar. Plattorna är utformade så att det inte är några mellanrum mellan dem efter installationen. Golvet kommer då att bilda ett vattentätt skikt, som dock inte är godkänt som tätskikt i våtrum.

 • Kan man ha ett eget mönster eller bild på golvet?

  Ja, vi erbjuder en tjänst inom vilken vi kan sätta ett valfritt mönster på golvet. Du måste dock beställa minst 12 kvm av ett sådant mönster. Vill du veta mer bör du kontakta oss per e-mail med dina specifika frågor så ger vi dig gärna råd angående detta.

Produktprov

Beställning
 • Hur beräknar jag hur många förpackningar jag behöver?

  Använd vår golvberäknare för att beräkna golvytan i rummet och hur många förpackningar du behöver. Vid beställning bör du räkna med en lite spill, cirka 5-10% av den ytan du behöver. Kontakta oss om du behöver mer hjälp med detta.

 • Kan jag se golven i era butiker?

  Du kan se Harvey Maria golv hos våra auktoriserade försäljare och i vårt showroom som är beläget i Stockholm. Vi rekommenderar att du ringer och bokar en tid för ditt besök så kan vi hjälpa dig på plats.

 • När får jag min beställning?

  Normal leveranstid är ca 8-10 arbetsdagar. Beräknad leveranstid anges i mail med beställningsbekräftelse. Om leveransdatumet inte passar dig, kontakta oss så gör vi vårt bästa för att hitta en bättre tid. Leveranstiden är längre när det gäller golv som ska tillverkas efter specialbeställning.

 • Kan leveransen bli försenad?

  Våra lagernivåer är variabla och ibland kan det bli slut på vissa produkter, vilket kan orsaka en leveransförsening. Vi samarbetar med flera transportfirmor, men kan ändå inte garantera att din beställning alltid kommer fram enligt utlovad tid.

  Vi rekommenderar att du planerar golvinstallationen till ett datum några dagar efter det bekräftade leveransdatumet för att undvika väntetid vid försening. Vi återbetalar inte de kostnader som våra kunder kan ådra sig på grund av försenad leverans av ordern. Tänk också på att Harvey Maria golv behöver 24 timmar för acklimatisering i rummet.

 • Behöver jag bekräfta mottagandet av leveransen?

  Nästan alla transportfirmor kräver att någon är hemma för att bekräfta mottagandet av paketet med sin underskrift.

 • Jag bor inte i Sverige. Kan jag beställa i alla fall?

  Ja, vi kan även skicka beställningar utomlands och har ett nära samarbete med såväl Harvey Marias huvudkontor i England som filialer i andra länder. Vi kan dock inte utlova fri frakt för beställningar från andra länder varför det bästa är om du ringer eller mailar oss vid sådana beställningar.

Golvinstallation och skötsel
 • Hur installerar man Harvey Maria golv?

  Våra golv är enkla att lägga! Golvet ska läggas på en plan yta, som antingen är ordentligt fäst eller lagt som flytande golv. Ytan bör kontrolleras före installation med en rätskiva så att den inte buktar mer än +-5 mm per två meter. Kontrollera alltid att ytskiktet på golvet är av god kvalitet. Detaljerade anvisningar och videoklipp kan hittas på vår installationssida. Golv med enhetlig färg och raka kanter är något svårare att installera, medan golv med fasade kanter och mönster eller textur är generellt sett enklare att installera. Ju slätare och bättre undergolv, desto bättre blir slutresultatet. Tänka efter före om var du vill börja lägga den första plattan.

 • Erbjuder ni installationstjänst?

  Ja, vi är erbjuder installationstjänst i vissa områden, vänligen kontakta oss per e-mail eller telefon för mer information.

 • Har ni något speciellt lim?

  Priset för vår installationstjänst omfattar ett speciellt lim för installation av Harvey Maria golv. Om du vill installera golvet själv rekommenderar vi att du köper det rekommenderade limmet som säljs på vår webbsida.

 • Hur sköter jag golvet efter installationen?

  Följ anvisningarna för golvrengöring och vård, så kommer golvet att hålla i många år och omfattas av garantin. Vi rekommenderar att man regelbundet sopar och moppar golvet. Om golvet läggs i en entré så är det bra att placera en lämplig dörmatta framför dörren som skyddar golvet mot grus och den värsta smutsen.

 • Orsakar mattor eller möbelben av gummi golvmissfärgningar?

  Vissa gummimaterial som ingår i gummimattor innehåller ämnen (antioxidanter) som förlänger gummins hållbarhet och förebygger att den smular. Vid kontakt med elastiska vinylgolv reagerar vissa av dessa antioxidanter kemiskt och skapar gula fläckar (missfärgningar). För att undvika det bör du kontrollera att gummiföremål som är i kontakt med golvet under en längre tid (t.ex. gummimattor, möbelben av gummi) endast innehåller den sortens gummi som inte orsakar missfärgningar.

 • Är Harvey Maria golv repningsbeständiga?

  Våra vinylplattors hållbara yta har testats och klassificerats som repningsbeständiga enligt de normer som gäller i branschen. Dock är de inte helt skraptåliga – vassa föremål kan skrapa ytan eller orsaka skador.

  För att undvika detta rekommenderas vid onormal vid flytt av tunga möbler och att man har en bra dörrmatta framför ytterdörren som håller den grövsta smutsen, sanden och gruset borta från golvet. Vi rekommenderar alltid s k möbeltassar på möbelben och att kontorsstolar förses med mjuka hjul. Din dammsugare bör ha fritt rullande hjul och inte ha delar som släpas på golvet. Om du är osäker, pröva dammsugaren på ett golvprov.

Garanti och returer
 • Täcks Harvey Maria plattor av garanti?

  Alla våra plattor uppfyller höga produktionsstandarder, och golven avsedda för hemmabruk har upp till 25 års garanti. Se Garanti för närmare detaljer.

 • Kan jag returnera oanvända förpackningar med plattor?

  Tyvärr kan vi inte ta emot returer av enstaka förpackningar eller delar av order. Använd vår golvberäknare eller kontakta oss för att räkna fram hur många förpackningar med plattor som du kommer att behöva. Vi rekommenderar att du utgår ifrån att det blir cirka 5-10% spill. Sen kan det vara bra att ha ett par extra plattor om en olycka inträffer, då ni kan byta skadade plattor mycket enkelt.

Thank you for visiting www.harveymaria.pl

Unfortunately, we don't support the old browser version you are currently using to view this website.
Please install the latest version of an internet browser, and come back to check out our gorgeous flooring!
We've listed some popular browsers below for you:

Google Chrome - http://www.google.com/chrome/
Mozilla Firefox - https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/?utm_source=firefox-com&utm_medium=referral
Apple Safari - http://www.apple.com/safari/
Microsoft Internet Explorer - http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/download-ie


Why should I upgrade my internet browser?
Older browsers are slow and more likely to crash. Also, they are less stable, and much more vulnerable
to viruses, spyware, malware, and other security issues.